Piškotki

Piškotek je majhna datoteka, ki se shrani na računalniku ob obisku spletne strani. Piškotki vsebujejo različne informacije, ki jih spletna stran prebere, ko jo ponovno obiščete. Uporablja jih večina sodobnih spletnih strani.

Sami po sebi piškotki niso škodljivi, ne vsebujejo virusov ali kakšne drugačne zlonamerne kode. Uporabljajo se za različne namene, za seje (npr. prijavljanje na forume), za košarice v spletnih trgovinah, za prikaz različnih naprednih vsebin na spletni strani(npr. zemljevidi, video), za vodenje statistike obiska strani, za podporo vtičnikom družabnih omrežij1, ter tudi za prikazovanje oglasov po meri uporabnika spleta.

Zakonsko omejevanje piškotkov je predvsem posledica zlorabe tehnologije piškotkov za sledenje uporabnikom in s tem poseganja v zasebnost na spletu.

Nova evropska direktiva zahteva, da od vas pridobimo soglasje za namestitev piškotkov na računalnik in vam omogočimo upravljanje z njimi. Slovenski etnografski muzej uporablja piškotke, ki so nujno potrebni za delovanje strani ter analitične piškotke, ki olajšajo izboljševanje uporabniške izkušnje.

Smernice o uporabi piškotkov

Spletni piškotki in sprememba slovenske zakonodaje

Na strani uporabljamo:
Google Analyitcs piškotke (_utma, _utmb, _utmc, _utmz). Več o Google Analytics piškotkih si lahko preberete tukaj.
Sejne piškotke (Piškotek se shrani v začasni pomnilnik in se ne ohrani, ko zaprete brskalnik se piškotek izbriše. Sejni piškotki ne zbirajo informacije od uporabnikov).

Piškotki zunanjih aplikacij, ki so vključene v našo stran (Google Maps, Facebook).