Rokovo poletje 2023

Pravljična sedmica Rokovega poletja 2023

Poletje v Šmarju pri Jelšah je že več kot desetletje zaznamovano s ciklom izbranih koncertov. Tudi letos se bo v cerkvi sv. Roka in v atriju Muzeja baroka odvilo šest imenitnih, a žanrsko različnih dogodkov, s čimer bo zadoščeno različnim glasbenim okusom. Sedmi koncert pa bo 10. septembra potekal v cerkvi Matere Božje Jeruzalemske na Trškem Vrhu nad Krapino. Vstopnina: 8,00 €, za otroke do 6. leta: brezplačno, za otroke od 6. do 15. leta: 5,00 €

Rokovo poletje bo letos v cerkvi sv. Roka otvorila vokalna skupina Gallina s koncertom Meditationes. Program prinaša svež in zanimiv izbor sakralnih skladb za ženske zbore. Rdeča nit koncerta je gregorijanski koral, ki v zgodovinskem pregledu sv. Hildegardo iz Bingna povezuje z mlajšo generacijo slovenskih skladateljev.

Slovenska popevka in swing ter francoski šanson
Natalijo Tumpej mnogi poznajo in so ji navdušeno ploskali na kakšnem izmed mnogih razprodanih koncertov glasbene skupine Jazz Ladies, v kateri je vokalistka.
Poleg številnih nastopov s skupino Jazz Ladies se Natalija predstavlja tudi s samostojnimi nastopi, kjer s svojim jazzovskim stilom in pristnim stikom s publiko takoj prepriča in osvoji poslušalce.

Tokrat vas bo zvočno popeljala v svet slovenske popevke in jazz standardov z odličnima glasbenikoma in prijateljema Markom Korošecem ob kontrabasu in Matjažem Dajčarjem ob kitari.

Prvi sklop Rokovega poletja se bo sklenil v začetku julija z večerom francoskih šansonov in zasedbo Oriyon.

Primadona Hrvaškega narodnega gledališča v cerkvi sv. Roka
Dan po osrednjem romarskem prazniku se bo drugi del Rokovega poletja začel s koncertom primadone Hrvaškega narodnega gledališča, sopranistke Valentine Fijačko, ki jo bo na orglah spremljala Josipa Leko. Pred koncertom bodo orgle brezplačno popravili in uglasili mojstri prve orglarske delavnice na Hrvaškem »Orgle Heferer«, ki je bila ustanovljena leta 1849 in kot družinsko podjetje uspešno deluje še danes.

Veliki finale s Spopadom harmonik
Predzadnji koncert bo namenjen mladima kitaristoma Ani Gorjanc in Stašu Čakšu, ki se po uspešnem študiju zdaj prebijata na koncertne odre. Medtem ko bosta Ana in Staš nastopila v cerkvi sv. Roka, bo duo harmonik na čelu z Miho Debevcem poskrbel za veliki finale v atriju Muzeja baroka. S koncertom, ki sta ga naslovila Spopad harmonik, bosta občinstvo s harmoniko popeljala po svetu.

Zadnji koncert preplet dveh glasbenih festivalov
Koncert Petre Bračko na orglah in sopranistke Eme Pavlič ne bo samo del Rokovega poletja, temveč tudi del orgelskega festivala Heferer, ki se že 29 let odvija v cerkvah po vsej Hrvaški, v katerih je Orglarstvo Heferer restavriralo orgle. Petra in Ema bosta izvedli koncert po romarski maši ob prazniku Marijinega rojstva oz. za malo mašo v znameniti romarski cerkvi na Trškem Vrhu nad Krapino, in sicer v nedeljo, 10. septembra, točno opoldne.

(V. K. Š.)