Rokovo poletje 2022

12. 6. 2022
Cerkev sv. Roka, ob 18.00
Na krilih glasbe v poletje

Vokalna skupina Freya z gosti – Evo Novak s citrami in Harmonikarskim orkestrom nekdanjih učencev GŠ Rogaška Slatina – pripravlja všečen program zimzelenih popevk in klasike.

23. 6. 2022
Župnijska cerkev Marijinega vnebovzetja Šmarje pri Jelšah, ob 20.00
Aerophonia

Tjaša Drovenik Adamec, orgle
Weronika Partyka, saksofon

Sodelovanje med glasbenicama je nastalo v drugem valu korone, novembra 2020, na pobudo poljske ambasade v Ljubljani. Prvič sta skupaj nastopili na krajšem »live« spletnem koncertu v Župnijski cerkvi na Pobrežju v Mariboru. Pri pripravi programa za ta dogodek je obe glasbenici inspirirala zvočna simbioza saksofona in orgel, v čemer se skriva tudi njuno ime Aerophonia. Začeli sta raziskovati repertoar za to zasedbo in kmalu za prvim spletnim nastopom posneli marca 2021 v Župnijski cerkvi Mati Marija cerkve na mariborskem Pobrežju pet skladb za arhiv RTV Slovenija, ki so bile junija 2021 tudi predvajane v oddaji Obiski kraljice na Radiu ARS. Prvi »popandemični« koncert v živo sta glasbenici izvedli lani junija v Šentjakobu v Rožu, v sosednji Avstriji.

Koncert bo posvečen 320. obletnici rojstva dr. Mateja Vrečerja, graditelja šmarske Kalvarije in bo potekal v soorganizaciji Slovenskega orgelskega društva.

30. 6. 2022
Atrij Muzeja baroka, ob 20.00
Minha Terra, večer fada in tanga
Mascara Quartet

Polona Udovič (glas, violina), Timi Krajnc (kitara), Vojko Vešligaj (kitara), Mitja Režman (bas kitara) so vidni ustvarjalci v domačem in širšem umetniškem prostoru, njihovo delo pa prepleteno s številnimi posamezniki, komornimi skupinami, orkestri, ansambli, koncertnimi dvoranami in festivali širom po svetu… Njihova glasba polnokrvno, neposredno in zgoščeno pretaka hrepenenja, ujeta med ulicami Montevidea, Buenos Airesa, Lizbone…, med bordeli in milongami…, med radostjo in bolečino…, med trgovci, mornarji in afriškimi priseljenci… To je glasba, ki igra ponoči, ki prihaja z luno in umira s soncem…

4. 8. 2022
Atrij Muzeja baroka, ob 20.00
Iskanje
Jakomini Jazz Trio

Jakomini Jazz Trio je glasbena skupina, nastala v prvem letu pandemije, 2020 v Gradcu. Zasedbo sestavljajo trobentač Žan Cesar, basist Jernej Vindšnurer in kitarist Tilen Gavranovič. Z željo po ustvarjanju avtorske glasbe so združili moči in se že nekajkrat predstavili tako avstrijski kot domači publiki. V 2022 izdajajo tudi svoj prvi album avtorske glasbe.

25. 8. 2022
Cerkev sv. Roka, ob 20.00
Mendelssohn & Borodin: Izbrani kvarteti
Krklec Quartet

Krklec Quartet, Klemen Krklec (violina), Sanhayea Song (violina), Manica Slapšak (viola) in Klara Krklec (violončelo), se bo predstavil z izbranimi kvarteti Felixa Mendelssohna Bartholdya, predstavnika nemškega romantičnega obdobja v glasbi, in Aleksandra Borodina, člana ruske peterke skladateljev, ki so si prizadevali k obuditvi ruske narodne glasbe v okviru resne glasbe.

2. 9. 2022
Cerkev sv. Roka, ob 20.00
Tam, kjer pisana so polja
Oktet Gallus

Repertoar okteta je zelo raznolik in obsega dela Gallusa, rusko pravoslavno liturgijo, ruske narodne pesmi, slovensko ljudsko in umetno pesem, slovensko in staroslovensko krščansko liturgijo in pesmi drugih evropskih narodov. Oktet od leta 2018 deluje pod umetniškim vodstvom Blanke Čakš.

Rokovo poletje 2022 podpira občina Šmarje pri Jelšah.